קופת גמל היא שם כולל לקבוצת מכשירי חיסכון לטווח בינוני או ארוך.
עם המכשירים ניתן למנות קופת גמל לתגמולים, קרן השתלמות, קרן מחלה, פיצויים וקרן פנסיה. עם זאת, בציבור הרחב המונח "קופת גמל" משמש לרוב רק לתיאור קופת גמל לתגמולים.
על פי צו הרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק, חובה להפקיד 6% מהשכר על חשבון העובד, ו-13% על חשבון המעסיק כאשר 6.5% כתגמולים ועוד 6% כרכיב פיצויים.עם זאת, העובד והמעסיק יכולים להגדיל את ההפרשות - העובד רשאי להפקיד עד 7% משכרו בכל חודש, ובהתאם המעסיק יכול להפקיד 7.5% כתגמולים, ועוד 8.33% כפיצויים (מוגבל בתקרת שכר).
למידע נוסף וקבלת הצעהעד 16.5% מההכנסה המזכה. ההפקדה מתחלקת ל-5.5% (עם קבלת זיכוי מס בגובה 35% ובכל מקרה עד 12,408₪, לפי 2023) ו-11% לפי מדרגות מס הכנסה (עם קבלת ניכוי בגובה המס השולי ובכל מקרה עד 24,816₪), לפי תקרה שנתית של 225,600₪. תקרת ההפקדה השנתית לניצול מירבי של הטבות המס עומדת על 37,224₪.
למידע נוסף וקבלת הצעהישנם 2 סוגי מסלול דמי ניהול מקסימליים עבור קופות גמל:
דחיית מס: עמית רשאי לבחור להעביר את ניהול קופת הגמל שבבעלותו לחברה מנהלת אחרת בכל עת שיבחר, וזאת מבלי למשוך את הכספים או להפסיק את ניהולם.
משיכת כספים לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה: עמיתים מעל גיל 60 בעלי הכנסה פנויה משמעותית יכולים לבחור בין משיכת כל הכספים שהצטברו בקופה במשיכה חד-פעמית לבין משיכת הכספים בקצבה חודשית (בדומה לקצבת פנסיה):
• משיכת קצבה חודשית: מי שיבחר לקבל את הכספים כקצבה חודשית ייהנה מפטור ממס רווחי הון על הרווחים שהצטברו בקופה, וגם הקצבה עצמה תהיה פטורה ממס הכנסה (בניגוד לקצבת פנסיה, אשר מנוכה ממנה מס הכנסה).
• משיכה חד פעמית (היוון קצבה מוכרת): במקרה זה העמית יחויב בתשלום מס על הרווח בשיעור של 15% נומינלי, במקום שיעור של 25% ריאלי, כמקובל בשוק. התנאים למשיכה חד פעמית הם: העמית מקבל קצבה חודשית העולה על סכום הקצבה המזערית (4,850₪ נכון לשנת 2023). הכספים הופקדו לחשבון לאחר שנת 2012. העמית הצהיר שלא הפקיד מעל התקרה המותרת להפקדה לתשלומים פטורים (התקרה משתנה בהתאם לגיל העמית).את קופת הגמל ניתן לפתוח בכל גיל, אך ניתן למשוך ממנה כספים בתנאי התיקון רק לאחר גיל 60 (ניתן לפתוח קופת גמל גם לאחר גיל 60).
אי הטלת עיקול על כספים המופקדים קופת גמל: כספים המופקדים בקופת גמל עשויים להיות חסינים מפני הטלת עיקול, כלומר לא ניתן יהיה לעקל אותם כל עוד הם נמצאים בקופה ולא נמשכו ממנה. עם זאת, במקרים מסוימים עשויות לחול מגבלות על עיקול הכספים האלה גם לאחר שהחוסך משך אותם מהקופה.